جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

تواضع

زمان مطالعه: 2 دقیقه

تواضع حالتى اخلاقى، انسانى و اسلامى است، تواضع و فروتنى میوه شیرین خودشناسى، و عرفان به موقعیت خویش است.

انسانى که خود را بنده خدا مى‏داند، و تمام نعمت‏هائى که از آن بهره‏مند است از خدا مى‏داند، و همه را بهتر از خود به حساب مى‏آورد، و خلق را بندگان حق مى‏شمارد، و به حقیقت براى خود در این پهن دشت هستى چیزى قائل نیست، غرق در فروتنى و تواضع است.

مردى که زن را بنده خدا مى‏داند، فرزندانش را مملوک حق مى‏بیند، خود را خادم آنان به حساب مى‏آورد، زن و بچه را امانت حق در دست خود مى‏نگرد، غیر فروتنى و تواضع نسبت به آنان ندارد.

زن وقتى غرور و کبر نداشته باشد، در مقابل شهر حسب و نسبت و موقعیت خانوادگى خود را به حساب نیاورد، و علم و دانشش را چیزى نبیند، مدرک را موجب سرافرازى حقیقى نگردد، البته نسبت به شوهر و اهل خانه فروتن و متواضع است. فرزندان عاقل نسبت به پدر و مادر غیر کرنش و فروتنى، و خضوع و تواضع برنامه‏اى ندارند.

تواضع عزت و شرف، و بزرگى و کرامت مى‏دهد، تواضع سربلندى و سرفرازى مى‏آورد، تواضع خانه را گرم و با حال و با صفا نگه مى‏دارد، تواضع جلب محبت مى‏کند، پیوند خانوادگى را محکم مى‏کند.

متکبر باید بداند احدى، حتى زن و بچه خریدار تکبر نیستند، و روح آنان کبر را دفع و متکبر را از چشم آنان مى‏اندازد.

حضرت عسگرى علیه‏السلام فرمود:

… و من تواضع فى الدنیا لاخوانه فهو عندالله من الصدیقین و من شیعة على بن ابیطالب علیه‏السلام حقا(1)

کسى که در دنیا نسبت به برادران ایمانى خود متواضع باشد، در نزد حق از صدیقین، و به حقیقت از شیعیان على بن ابیطالب علیه‏السلام است.

امام صادق علیه‏السلام از پدرانش روایت مى‏کند:

ان من التواضع ان یرضى الرجل بالمجلس دون المجلس، و ان یسلم على من یلقى، و ان یترک المراء و ان کان محقا، و لا یحب ان یحمد على التقوى(2)

از تواضع، نشستن در جلسه عمومى یا خانوادگى است در جائى که باشد، و سلام کردن به هر کسى است که با او ملاقات دست دهد، و ترک جدال و بگو و مگو است گر چه حق با انسان باشد، و اینکه انسان دوست نداشته باشد بر پاکى و تقوا در بین مردم ستایش شود.

امیرالمؤمنین علیه‏السلام به وقت مرگ فرمود:

علیک بالتواضع فانه من اعظم العبادة(3)

بر تو باد به فروتنى و تواضع، همانا این برنامه از بزرگترین عبادت است.


1) بحار، ج 72، ص 117.

2) بحار، ج 72، ص 119 – 118.

3) همان مدرک.