جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

شرایط اسلامى و انسانى در انتخاب همسر

زمان مطالعه: 8 دقیقه

1 – لازم است خانواده‏هاى عزیز قبل از ازدواج دختر و پسر، زمینه دیدار آن دو را با هم فراهم نمایند، در این زمینه خواندن عقد و ایجاد محرمیت لازم نیست، این واقعیتى است که اسلام آن را اجازه مى‏دهد، و فقه اسلامى آن را بى‏مانع مى‏داند، این دیدار براى هر دو ضرورى است، تا با دیدن یکدیگر کمالات و عیوب ظاهرى را بفهمند، و سپس در تصمیم گیرى اقدام نمایند، علاوه راه رد و ایراد و اشکال تراشى را براى بعد از ازدواج ببندند، البته در این دیدار باید قصد و نیت ازدواج، و پسند و عدم پسند مطرح باشد، تا فضاى برنامه از معصیت حق پاک بماند، به روایاتى که در این زمینه وارد شده عنایت کنید:

قال النبى للمغیرة بن شعبة و قد خطب إمرأة لو نظرت الیها فإنه احرى ان یدوم بینکما(1)

رسول حق به مغیرة بن شعبه که با زنى ازدواج کرده بود فرمود: اگر قبلا او را مى‏دیدى امید توافق و سازش در بین شما بیشتر بود.

محمد بن مسلم مى‏گوید از حضرت باقر علیه‏السلام پرسیدم:

عن الرجل یرید ان یتزوج المرأة أینظر الیها؟ قال نعم انما یشتریها باغلى الثمن(2)

مردى که مى‏خواهد ازدواج کند، حق دارد زن مورد نظر براى ازدواج را ببیند؟

فرمود: آراى به گران‏ترین قیمت مى‏خرد، چرا حق دیدن نداشته باشد؟

حس سرى گوید:

قلت لأبى‏عبدالله الرجل یرید آن یتزوج المرأة یتأملها و ینظر الى خلفها و الى وجهها؟ قال نعم لا بأس ینظر الرجل الى المرأة اذا اراد ان یتزوجها ینظر الى خلفها و الى وجهها(3)

به حضرت صادق علیه‏السلام عرضه داشتم براى مرد جایز است پیش از ازدواج در وجود زن دقت کند، پشت سر و صورتش را ببیند؟ فرمود: آرى مانعى ندارد که زن مورد نظر را از پشت سر یا جلوى رو ببیند.

و مردى به امام ششم گفت:

اینظر الرجل الى المرأة یرید تزویجها فینظر الى شعرها و محاسنها قال لا بأس بذلک اذا لم یکن متلذذا – و فى خبر: و تقوم حتى ینظر الیها؟ قال نعم و ترقق له الثیاب(4)

جایز است مرد موى سر و زیبائیهاى زنى را که مى‏خواهد بگیرد، ببیند؟ فرمود: اگر منظور آگاهى از خصوصیات اوست اشکال ندارد، در خبر دیگرى آمده که از حضرت سؤال شد، جایز است زن بایستد تا مرد او را نظر کند، فرمود: آرى، بلکه پوشیدن لباس نازک هم در آن وقت مانعى ندارد.

و قال صلى الله علیه و آله و سلم لصحابى خطب إمراة: أنظر الى وجهها و کفیها(5)

رسول خدا به مردى از صحابه که زنى را خواستگارى کرده بود فرمود: صورت و دستهاى او را ببین.

امثال این روایات مى‏خواهد بگوید اگر کسى زنى را براى همسرى انتخاب کرد

پس از بررسیهاى لازم در رابطه با خانواده و اخلاق و ایمان او، مانعى ندارد براى آگاهى از خصوصیات بدنى او نظیر مو، قیافه، زیبائى، قد و قامت، اندام، وى را ببیند، مبادا نقص و عیبى در وجود او باشد، یا موردى در او ببیند که باعث دلسردى، یا موجب تفرقه شود، نه اینکه حق دارد خانه یه خانه برود، و ناموس اسلام را یک به یک از نظر بگذراند، و سراپاى همه را دقت نماید تا اگر خواست یکى را از آن میان انتخاب کند(6)

2 – چون زن را پسندید، و مایل به ازدواج با او شد در عین زیبائى زن، و آراسته بودنش به جمال و کمال، و دلبرى و طنازى وى، نیت خود را در ازدواج با او براى خدا قرار دهد، و به عنوان عمل به دستور و فرمان حضرت حق و اجراى سنت انبیاء الهى، بخصوص رسول با کرامت اسلام قدم بردارد.

در این زمینه یعنى اقدام براى ازدواج به قصد قربت و به نیت جلب خوشنودى حق روایت بسیار مهمى از رسول خدا نقل شده:

من نکح لله و أنکح لله استحق ولایة الله(7)

آنکه براى خدا ازدواج مى‏کند، و براى فراهم کردن وسیله ازدواج دیگران محض خدا قدم برمى‏دارد استحقاق قرار گرفتن در ولایت خدا را پیدا مى‏کند.

آرى چنین انسانهاى با فضیلتى مشمول این آیه‏ى شریفه مى‏گردند:

اللَّهُ وَلِیُّ الَّذینَ آمَنُوا یُخْرِجُهُمْ مِنَ الظُّلُماتِ إِلَى النُّور(8)

خداوند سرپرست کسانى است که ایمان آوردند، آنان را از ظلمت جهل، ظلم، ضعف روحى، بد اخلاقى، سستى در عمل به نورانیت فهم و بصیرت، عدالت، قوت قلب، خوش خلقى و قدرت در عمل مى‏برد.

خداوند داشتن زن و فرزند را دوست دارد، به همین خاطر در سن پیرى به زکریا، یحیى و به ابراهیم، اسماعیل را عنایت فرمود، و در آیه‏اى از کتابش به رسول مطهرش فرمود:

وَ لَقَدْ أَرْسَلْنا رُسُلاً مِنْ قَبْلِکَ وَ جَعَلْنا لَهُمْ أَزْواجاً وَ ذُرِّیَّةً (9)

و به تحقیق رسولانى براى هدایت مردم، پیش از تو فرستادیم و براى آنان زنان و فرزندان قرار دادیم.

3 -عجله در ازدواج کار صحیحى نیست، در معارف اسلامى آمده که: عجله کار شیطان است، انتخاب همسر باید با دقت و وقت گذارى و مشورت، و شناخت لازم از او و خانواده‏اش صورت بگیرد، مبادا که در این زمینه خسارتى به طرفین وارد شود، و ضربه‏ى روحى و روانى ببار آید.

حضرت صادق علیه‏السلام در این زمینه فرموده:

انما المرأة قلادة فانظر ما تتقلد…(10)

همانا زن گردن‏بند است، دقت کن چه گردن‏بندى بر گردن زندگى و حیات خود مى‏افکنى.

4 – در روایاتى که از رسول حق و اهل بیت طاهرین آن حضرت در کتابهاى پر ارزش شیعه آمده خصوصیات زنى که لایق همسرى مرد مؤمن و جوان مسلمان است و با ظرافت و دقت کامل بیان شده:

رسول خدا صلى الله علیه و آله و سلم فرمود:

اذا اراد احدکم ان یتزوج المرأة فلیسأل عن شعرها کما یسأل عن‏

وجهها فان الشعر احد الجمالین(11)

به هنگامى که یکى از شما قصد ازدواج با زنى را داشت، (در صورت پیش آمدن مانع از دیدن او) از مویش تحقیق کند، چنانکه از رویش، چه مو هم یکى از مایه‏هاى زیبائیست.

5 تا 13 – جابر بن عبدالله انصارى گوید: با رسول خدا نشسته بودیم، سخن از زنان، و برترى بعضى از آنان بر بعض دیگر به میان آمد، رسول الهى فرمود، من در این زمینه با شما سخن بگویم؟ عرضه داشتم آرى.

فرمود: بهترین زنان شما زنى است که فرزند آورد، مهربان باشد، از پاکدامنى نصیب داشته، نزد فامیل خود عزیز و محترم، و در برابر شوهر متواضع و فروتن باشد.

براى شوهر زینت کند، و نسبت به دیگران با وقار و بى‏اعتنا دیده شود، سخن شوهر را بشنود، و از وى فرمان ببرد، در خلوت در اختیار او باشد، ولى مانند مردان مبتذل نباشد(12)

14 تا 18 – امیرالمؤمنین علیه‏السلام فرمود:

خیر نسائکم الخمس فقیل ما الخمس قال: الهینة اللینة المواتیة التى اذا غضب زوجها لم تکتحل بغمض حتى یرضى، و التى اذا غاب زوجها حفظته فى غیبته فتلک عاملة من عمال الله لا تخیب.(13)

بهترین زنان شما پنج گونه‏اند، گفته شد پنج گونه کدام است؟ فرمود: آسان گیر، نرم خو، بساز، چون شوهر به خشم آید نیارامد تا خوشنودى او را فراهم آورد، در

غیاب شوهر حیثیت او را حفظ کند، این زن از عمال حق است و از لطف پروردگار ناامید نشود.

19 – حضرت باقر علیه‏السلام فرمود:

أتى رجل رسول الله صلى الله علیه و آله و سلم یستأمره فى النکاح فقال: نعم انکح و علیک بذوات الدین تربت یداک و قال انما مثل المرأة الصالحة مثل الغراب الأعصم الذى لا یکاد یقدر علیه قال: و ما الغراب الأعصم؟ قال الأبیض احدى رجلیه(14)

مردى با رسول خدا در مسئله‏ى ازدواج مشورت کرد، حضرت فرمود: ازدواج کن، ولى با زن دیندار، خدایت خیر دهد، زن شایسته مانند کلاغ اعصم است که دسترسى به او آسان نیست، عرضه داشت کلاغ اعصم کدام است؟ فرمود کلاغى که یک پایش سپید است.

20 و 21 – ابراهیم کرخى گوید به حضرت صادق علیه‏السلام گفتم: همسرم از دنیا رفت، زنى همدم و همساز بود، و اینک به فکر ازدواج هستم، حضرت فرمود:

أنظر أین تضع نفسک و من تشرکه فى مالک و تطلعه على دینک و سرک و امانتک فإن کنت لابد فاعلا فبکرا تنسب الى الخیر و الى حسن الخلق(15)

کمال دقت را به خرج بده که وجودت را کجا قرار مى‏دهى و چه کسى را شریک مال و آگاه بر دین و بر اسرار و امانت خود مى‏نمائى، اگر از ازدواج چاره‏اى ندارى، دوشیزه‏اى پیدا کن نیک رفتار و خوش اخلاق.

22 – رسول حق صلى الله علیه و آله و سلم فرمود:

إن من القسم المصلح للمرء المسلم ان تکون له امرأة اذا نظر الیها سرته، و ان غاب حفظته، و ان امرها أطاعته(16)

از مقدرات الهى براى مرد مسلمان که وضع او را اصلاح مى‏کند، زنى است که چون شوهر بر وى نظر کند خرسند شود، در غیاب او آبرویش را حفظ کند، و در حضور وى فرمانش را اطاعت نماید.

23 – رسول خدا صلى الله علیه و آله و سلم فرمود:

افضل نساء أمتى أصبحهن وجها و أقلهن مهرا(17)

برترین زنان امتم زیباترین آنان و کم مهریه‏ترینشان هستند.

24 – عن امیرالمؤمنین علیه‏السلام أن رسول الله صلى الله علیه و آله و سلم قال: أخبرونى أى شى‏ء خیر للنساء؟ فقالت فاطمة علیهاالسلام أن لا یرین الرجال و لا یراهن الرجال فأعجب النبى صلى الله علیه و آله و سلم و قال إن فاطمة بضعة منى.(18)

امیرالمؤمنى علیه‏السلام فرمود: رسول خدا به مردم گفت: به من خبر دهید چه چیزى براى زنان بهتر است؟ فاطمه علیهاالسلام پاسخ داد مردان را نبینند، و مردان هم آنها را نبینند «هرزه و بى‏بند و بار و غیر مقید به مسائل شرعى و اخلاقى نباشد» رسول حق از این جواب شگفت زده شد و فرمود: فاطمه پاره‏ى تن من است!

25 و 26 – قال الصادق علیه‏السلام: خیر نسائکم التى ان أعطیت شکرت و ان منعت رضیت(19)

امام صادق علیه‏السلام فرمود: بهترین زنان شما زنى است که اگر مال در اختیارش گذاشتى سپاسگزارى کند، و اگر به مصلحتى از وى منع نمودى خوشنود و راضى باشد.

27 تا 30 – امام ششم علیه‏السلام فرمود:

خیر نسائکم الطیبة الریح، الطیبة الطبیخ التى اذا أنفقت، أنفقت بمعروف و اذا أمسکت، أمسکت بمعروف فتلک عامل من عمال الله و عامل الله لا یخیب و لا یندم(20)

بهترین زنان شما زنى است که خوشبو و خوش‏پخت و پز باشد، و بجا خرج کند، و بجا امساک نماید، چنین زنى از کارکنان حق است، و عامل حق را ناامیدى و پشیمانى نیست.

31 – رسول خدا صلى الله علیه و آله و سلم فرمود:

أعظم النساء برکة أیسرهن مؤونة(21)

پربرکت‏ترین همسر، زنى است که براى شوهر هزینه‏اش کمتر باشد.

34 – 32 – امیرالمؤمنین علیه‏السلام فرمود:

خیار خصال النساء شرار خصال الرجال: الزهو و الجبن و البخل فإذا کانت المرأة ذات زهو لم تمکن من نفسها، و اذا کانت بخیلة حفظت مالها و مال بعلها و اذا کانت جبانة فرقت من کل شى‏ء یعرض لها(18)

بهترین ویژگیهاى زن در فضاى زناشویئى و شوهردارى بدترین صفات مرد است: کبر، ترس، بخل، اگر زن متکبر باشد تسلیم غیر شوهر نمى‏شود، اگر بخیل باشد مال خود و شوهر را حفظ مى‏کند، و اگر ترسو باشد از هر پیش آمدى بیمناک

مى‏شود و در صدد حفظ خود برمى‏آید، و در نتیجه به دام دیگران نمى‏افتد.

38 – 35 – رسول خدا صلى الله علیه و آله و سلم فرمود:

تزوجوا الأبکار فإنهن أعذب أفواها، و ارتق أرحاما، و أسرع تعلما، و أثبت للمودة(22)

با دختران بکر و دست نخورده ازدواج کنید، که دهانهاى گواراتر، و رحم‏هاى جمع‏تر دارند، یادگیرى آنان سریع‏تر، و عشق و علاقه‏ى آنان به شوهر و زندگى پایدارتر است.

39 و 40 – امام صادق علیه‏السلام فرمود:

خیر نسائکم التى اذا خلت مع زوجها خلعت له درع الحیاء و اذا لبست لبست درع الحیاء(23)

بهترین زنان شما زنى است که چون با شوهر خلوت کند و جامه از تن برگیرد پرده حیا را نسبت به شوهر خود به دور افکند «همه گونه و به هر شکل در اختیار شوهر باشد» و چون جامه بر تن پوشد، لباس حیا را نیز همراه آن بپوشد.

این است خصوصیاتى که باید در زن مسلمان و دوشیزه‏ى مؤمنه باشد، و بر جوانان عزیز مؤمن و مسلمان فرض است که به هنگام آماده شدن براى ازدواج از این خصصویات که با حذف مکررات آن در روایات حدود چهل ویژگى است جستجو کنند، چنان چه در حد قابل قبول در دوشیزه‏اى یافتند او را براى همسرى خود و مادرى فرزندانشان انتخاب کنند، و بر این معنى سعى داشته باشند که در این زمینه دچار سخت گیرى بیجا و وسواس در انتخاب نگردند، که وسواس و دقت زیاد کار را سخت و زمینه ازدواج را به بن‏بست دچار مى‏کند.


1) ازدواج در اسلام / 47.

2) وسائل الشیعه ابواب مقدمات نکاح، باب 36.

3) وسائل الشیعه، ابواب مقدمات نکاح، باب 36.

4) وسائل الشیعه ابواب مقدمات نکاح باب 36.

5) ازدواج در اسلام / 49.

6) همان.

7) محجة البیضاء، ج 3، ص 54.

8) بقره / 257.

9) رعد / 38.

10) بحار، چاپ مؤسسه‏ى وفا، ج 100، ص 233.

11) بحار، ج 100 ص 237.

12) بحار، ج 100، ص 235.

13) همان مدرک، ص 231.

14) ازدواج در اسلام / 59.

15) بحار، ج 100، ص 232.

16) ازدواج در اسلام، 60.

17) بحار، ج 100، ص 236.

18) بحار، ج 100، ص 238.

19) بحار، ج 100، ص 239.

20) ازدواج در اسلام / 61.

21) همان / 70.

22) بحار، ج 100، ص 237.

23) ازدواج در اسلام / 67.