جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

نظام همزیستى در گیاهان

زمان مطالعه: 3 دقیقه

برنامه ترکیب یا به عبارت دیگر لقاح و توالد و تناسل در میدان حیات نباتات و گیاهان، بگونه‏اى است که هر بیننده‏اى را در دریائى از تعجب و حیرت غرق مى‏کند.

فرصت اندک، اجازه توضیح و تفسیر تمام جوانب این مسئله مهم را نمى‏دهد.

در چند جمله، دور نمائى از این حقیقت شگفت انگیز که همراه با شرایطى خاص و قوانینى اعجاب آور، و برنامه‏هائى فوق‏العاده دقیق و منظم است، به محضر عزیزان عرضه مى‏شود.

اگر در میان گلها دقت کرده باشید، میله‏ها و پرچم‏هاى ظریفى در وسط آن دیده مى‏شود، که آنها را نافه مى‏نامند، و تعداد آنها در گلها مختلف است، و در عین حال حساب مخصوصى دارد.

در بالاى این میله‏ها، برآمدگى کوچک و زرد رنگى است که آن را «بساک» مى‏گویند، در میان بساک، کیسه بسیار کوچکى است که چهار حفره دارد، و در میان آنها دانه‏هاى گرده قرار گرفته است.

دانه‏هاى گرده، دانه‏هاى بسیار ریز میکروسکپى هستند که در عمل شباهت تامى

با نطفه حیوانات دارند!!

پس از برقرارى عمل لقاح بین آن و قسمت‏هاى ماده، و تخم گل درست مى‏شود.

دانه‏هاى گرده با آن کوچکى به نوبه‏ى خود داراى ساختمان تو در تو و نازک کاریهاى شگفت آورى مى‏باشند.

در میان آنها مقدارى زیاد مواد پرتوپلاسمى و مواد چربى، قندى، نشاسته‏اى، و ازتى مى‏باشد، و در وسط آنها دو هسته که یکى کوچکتر و دیگرى بزرگتر است وجود دارد، بزرگتر را هسته‏ى روینده، و کوچکتر را هسته‏ى زاینده مى‏نامند، که وظیفه‏ى مهم این دو را بزودى خواهید دانست.

مادگى: همان قسمتى است که روى محور گل قرار گرفته و در ناحیه فوقانى آن برآمدگى مخصوصى بنام کلاله است، و سطح آن را ماده لزج و چسبناکى پوشانیده، کار این ماده چسبنده نگاهدارى و جذب دانه‏هاى نر و کمک به رویاندن آنهاست.

در پائین مادگى که متصل به قسمت تحتانى گل است، ناحیه‏ى برجسته‏اى وجود دارد که آن را «تخمدان» مى‏گویند، و در میان آن تخمک‏هاى کوچکى یافت مى‏شود، که با دنباله‏ى مخصوصى به دیواره‏ى تخمدان اتصال دارند، و به وسیله‏ى آن آب و مواد لازمه را جذب مى‏کنند، تخمک‏ها نیز به سهم خود ساختمان قابل ملاحظه‏اى دارند.

عمل زفاف: پس از آنکه کیسه‏هاى گرده‏ى بساک از هم پاره شد و گرده‏ها روى کلاله ماده قرار گرفتند فورا شروع به نمو مى‏کنند، در اینجا باید متذکر شد که براى رسیدن گرده و به کلاله ماده، وسائل مختلفى وجود دارد که از مشاهده‏ى آن تعجب عمیقى به مطالعه کنندگان جهان خلقت دست مى‏دهد.

از جمله اینکه حشرات گوناگونى این وظیفه حیاتى را بدون اینکه توجه به کار خود داشته باشند انجام مى‏دهند، یعنى در اثر رنگ و بوى مطبوع، و ماده قندى مخصوصى که در بن گلها جاى دارد به طرف آنها حرکت کرده، و روى آنها نشسته، و

دانه‏هاى گرده را با پاى پشم‏آلود خود از این نقطه به آن نقطه حمل مى‏کنند، این عمل خصوصا در گلهائى که میله‏هاى نر و ماده آنها از هم جداست. و روى دو پایه قرار دارد بسیار شایان اهمیت است.

همانطور که گفتیم وقتى دانه‏هاى گرده روى کلاله قرار گرفت، شروع به رشد و نمو مى‏کند، هسته‏ى بزرگتر که همان هسته‏ى روینده است همراه آن نمو کرده و به طرف تخمدان سرازیر مى‏شود، و در نزدیکى آن بکلى از بین رفته و نابود مى‏گردد، ولى هسته کوچکتر که زاینده است، از میان این لوله باریک عبور کرده وارد تخمدان مى‏شود، و با تخمکها ترکیب شده، عمل لقاح و زفاف در آن محیط مخفى و تاریک صورت مى‏گیرد، نطفه‏ى گل بسته و تخم اصلى آن بوجود مى‏آید.

هوا و آب و انسان، واسطه‏ها و دلال‏هاى دیگرى هستند که زمینه لقاح و زفاف نباتات و گیاهان را فراهم مى‏کنند.

در عرصه‏گاه حیات نباتات، همانند وضع جمادات قوانین و شرایط ترکیب، توالد و تناسل و زفاف به اراده حضرت حق، بدون پیش آمدن اختلاف و بى‏مهرى، و نزاع و طلاق، کار خود را دنبال مى‏کنند، و از این طریق سفره روزى موجودات زنده بخصوص انسان را غرق در انواع ثمرات، حبوبات و میوه‏جات مى‏نمایند!!