جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

تمسخر در خانواده‏

زمان مطالعه: 2 دقیقه

در جایگاه پدر و مادر، ما نیز گاهى در دام استهزا یا سر به سر گذاشتن کودکانمان مى‏افتیم و تصور مى‏کنیم با این کار آنان را پر طاقت بار مى‏آوریم. نیازى به گفتن ندارد که مسخره کردن راه خوبى براى بهبود قدرت‏

شخصیت کودکان نیست. در بهترین شرایط، کودک ممکن است با نشان دادن شجاعت ظاهرى از خود حمایت کند؛ ولى این کار نباید به هیچ وجه با توانایى درونى و واقعى اشتباه گرفته شود.

پدر پت، دوازده ساله، در زمان خود قهرمان بازى فوتبال بود و اکنون پت براى قهرمانى فصل در تیمى بازى داشت. پدر پت عقیده داشت که او در زمین به اندازه کافى تهاجمى بازى نمى‏کند، بنابراین تصمیم گرفت او را براى این کار برانگیزاند. متأسفانه، رفتار پدر پت در این مورد بیشتر شکلى از تمسخر او را در برابر اعضاى تیم به خود گرفت.

پدر از خط کنارى میدان فریاد مى‏زد: «اونجا چه کار مى‏کنى؟ منتظرى برات چاى بیارن؟ بیا جلو! بدو دنبال توپ!» پت سر تکان مى‏داد و در حالى که از شدت عصبانیت خونش به جوش آمده بود و دندانهایش را به هم مى‏فشرد به جریان بازى برمى‏گشت؛ اما دلسردتر از آن بود که حواس خود را به بازى معطوف کند.

پدر پت بى‏تردید منظور بدى نداشته است. امکان دارد او متوجه نشده باشد که متلکهایش تحقیر آمیز و بى‏رحمانه بوده است. شاید تنها شبیه همان جملاتى را تکرار مى‏کرده که وقتى خود به بازى فوتبال مشغول بوده مى‏شنیده است. متأسفانه، این رفتار پدر نه تنها کمکى به بازى پت نکرد، که به روابط پدر و پسر نیز لطمه زد.

نمونه‏ى بدخواهانه‏تر تمسخر در بسیارى موارد میان خواهر و برادرها

دیده مى‏شود که مى‏توانند در سر به سر گذاشتن با یکدیگر به وسیله‏ى طعنه و کنایه، اسم گذاشتن و روش‏هاى بى‏رحمانه‏ى دیگر بسیار ماهر باشند.

خواهر و برادرها نقاط ضعف یکدیگر را مى‏شناسند و به راحتى مى‏توانند در برابر دیگران از آنها استفاده کنند.

جیل مى‏دانست که برادر کوچک‏ترش علاقه دارد با پسرى که به تازگى همسایه آنها شده است دوست شود. هر دوى آنان اسکیت برد داشتند و همسن بودند.

جیل هر وقت آن دو را مى‏دید که با یکدیگر بازى مى‏کنند، با دوچرخه‏اش از کنارشان رد مى‏شد و جملاتى شبیه این را رو به برادرش فریاد مى‏زد: «سلام کوچولو، بازم دیشب رختخوابتو خیس کردى!؟«

این نه ریشخندى ناراحت کننده، بلکه بى‏رحمانه و ویرانگر است. پیوسته در معرض تمسخر اعضاى خانواده قرار گرفتن به راستى مخرب است و کودک را در مورد پیدا کردن همراه و دوست در زندگى، مردد و خجالتى بار مى‏آورد. پس لازم است پدر و مادر از آنچه میان فرزندانشان مى‏گذرد آگاه باشند، به ویژه هنگامى که کودکان با یکدیگر تنها هستند. در بسیارى موارد باید قدم پیش گذارد و حدود و نتایج رفتار کودکان را براى‏شان روشن ساخت تا همه‏ى کودکان بتوانند در خانه و خانواده‏ى خود احساس امنیت و آرامش کنند.