جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

گفتگو براى ازدواج

زمان مطالعه: 3 دقیقه

»و الذین یقولون ربنا هب لنا من ازواجنا و ذریاتنا قرة اعین و اجعلنا للمتقین اماما»

»فرقان / 74«

در میان مسلمانان و مردم مؤمن رسم بر این است، که پس از اتمام تحقیقات خانواده پسر و دختر، جهت امر ازدواج و مهربران، و شرایط عقد و عروسى با هم به گفتگو مى‏نشینند.

سعى خانواده‏ها باید بر این باشد، که در مشورت و پاسخ سئوالات و پرسش‏هائى که در رابطه و دختر و پسر مى‏شود، آن سئوالات و پاسخ‏هائى که در چهارچوب شرع مقدس و جهت عقلائى مورد قبول است، با تمام وجود از خود صداقت نشان دهند.

سن واقعى دختر و پسر را بگویند، شغل پسر و دارائى وى و اخلاق و رفتار و روحیات، و طریقه معاشرت و معاشران وى را، و اینکه تحصیلات او در چه مرحله‏اى است به راستى و درستى بیان کنند، اگر عیب و نقصى در او هست خبر دهند، و شاید آن عیب و نقص قابل اغماض باشد، و نیز خانواده دختر در پاسخ به سئوالات خانواده پسر صداقت و انصاف به خرج دهند، و از گفتن سخن راست و کلام صدق وحشت نکنند، که بیان تمام مسائل لازم راه هر گونه اشکال و بن‏بست را

درآینده مى‏بندد، و از پیش آمدن خسارت و تخلى و تفرقه، و به هم خوردن رابطه دو خانواده، و ایجاد بگو مگو جلوگیرى مى‏کند.

در این زمینه مکر و حیله و خدعه و تزویر و تدلیس و عیب‏پوشى، خلاف اخلاق و حرام شرعى، و معصیت بزرگ است، و دود این آتش در درجه‏ى اول به چشم زن و شوهر، و در مرحله‏ى دوم به چشم دو خانواده مى‏رود.

راستى و صداقت هر دو خانواده را از زیان و خسارت، و از به بار آمدن تخلى و محنت حفظ مى‏کند، و راه تصمیم گیرى را براى هر دو طرف آسان نموده، و موجب فلاح و نجات و رستگارى است.

تدلیس و خدعه و مکر و حیله گاهى مجوز بهم خوردن عقد، و ساقط شدن مهر، و فسخ نکاح بدون اطلاق است، و این گشایشى است که اسلام به یکى از دو طرف که در معرض خدعه و تدلیس قرار گرفته‏اند داده است.

قرآن مجید و روایات مردم را از هر گونه خدعه و مکر و تدلیس و فریب دادن منع مى‏کنند، و خدعه‏گر را مستحق عقاب الهى در دنیا و آخرت مى‏دانند.

رسول خدا صلى الله علیه و آله و سلم مى‏فرماید:

لیس منا من ماکر مسلما(1)

از ما نیست کسى که با مسلمانى مکر کند.

امیرالمؤمنین علیه‏السلام مى‏فرماید:

المکر بمن ائتمنک کفر(2)

مکر به کسى که تو را امین خود قرار داده کفر است.

و نیز آن حضرت فرمود:

من مکر حاق به مکره(2)

کسى که خدعه و حیله کند و نسبت به مردم مکر بورزد، زیان و ضرر مکرش خود او را خواهد گرفت.

در خطبه‏ى 193 نهج‏البلاغه حضرت مولا و در ویژگى اهل تقوا مى‏فرماید:

و لا دنوه بمکر و خدیعة.

نزدیک شدن اهل تقوا به مردم با کمک مکر و حیله نیست.

رسول حق صلى الله علیه و آله و سلم مى‏فرماید:

المکر و الخدیعة و الخیانة فى النار.

مکر و خدعه و خیانت در آتش جهنم است.

و نیز آن حضرت فرمود:

من کان مسلما فلا یمکر و لا یخدع فإنى سمعت جبرئیل یقول: ان المکر و الخدیعة فى النار.

کسى که مسلمان است مکر و خدعه نمى‏کند، من از جبرئیل شنیدم مکر و خدعه در آتش است.

مسائل مربوط به تدلیس، و مخفى کردن عیوب مرد یا زن، و خدعه و حیله و خلاصه آنچه که مرد یا زن را در ادامه‏ى زندگى، یا طلاق، یا رها کردن بدون طلاق، و مدیون بودن مرد نسبت به مهر، یا ساقط شدن مهر و صداق آزاد مى‏گذارد در جلد صدم بحار چاپ مؤسسه وفاء بیروت صفحه‏ى 361 به بعد و در رسائل عملیه مراجع بزرگ در بخش ازدواج به طور مفصل آمده است.


1) بحار، ج 75، ص 285.

2) میزان الحکمه 167 – 166.