حضرت باقر علیهالسلام فرمود: زنى خدمت رسول حق آمد و عرضه داشت مرا شوهر دهید، حضرت فرمود: کدامیک از شما حاضران او را به زنى قبول مىکند.
مردى برخاست و گفت: من، فرمود بابت مهرش چه مىدهى؟ گفت: چیزى ندارم، فرمود: بدون صداق نمىشود، باز حضرت پیشهاد خود را تکرار کرد و کسى غیر از آن مرد پاسخ نگفت، تا مرتبهى سوم به داوطلب فرمود: چیزى از قرآن مىدانى؟ عرضه داشت: آرى. فرمود: این زن را در برابر تعلیم هر مقدار از قرآن که مىدانى که به همسرى تو درآوردم.
حضرت رضا علیهالسلام فرمود:
أیما مؤمن خطب الى اخیه حرمة و بذل له خمسمأة درهم فلم یزوجه فقد عقه و استحق من الله عزوجل ألا یزوجه حوراء(1)
هر گاه مؤمنى از خانواده برادر مؤمنش خواستگارى کند و پانصد درهم جهت صداق بپردازد و او بر اثر کمى مهر نپذیرد بر او ستم کرده و سزاوار است خداوند او را از حور العین محروم کند.
مىگویند امسلیم که از زنان صدر اول اسلام بود و از خانوادهاى اصیل و ریشهدار، مهر خود را مسلمان شدن جوانى که به خواستگاریش آمده بود قرار داد، و همان زنى که شوهر خود را در مرگ فرزند تسلیت داد و نگذاشت جزع و فزع کند و خداوند به جزاى آن صبر و مقاومت فرزندى به او عنایت کرد که از دوستان و موالیان حضرت مولى الموحدین شد.
دختران با کرامت باید متوجه باشند اگر هم کفوى به خواستگارى آنان آمد، و خانواده در مسئلهى ازدواج و بخصوص صداق و مهر سختگیرى کرد، با کمال ادب و وقار در برابر خانواده بایستند، و از طریق بیان معارف حقه از سخت گیرى آنان جلوگیرى نمایند، که کم توقعى از اخلاق انبیاء و اولیاء و صفتى فوقالعاده ممتاز و عالى است.
رسول حق در ازدواج دختر بزرگوارش که سیده زنان تمام جهان است با على علیهالسلام مهر و صداق را مختصر و اندک قرار داد تا براى تمام امت سرمشق و اسوه باشد، چه زشت است که خانوادهها در مسائل ازدواج بخصوص مسئله مهر از پیامبر عزیز خود پیروى نکنند.
1) بحار، ج 103، ص 348.