شیر دادن مادر به طفل به مدت دو سال مسئلهاى است که در کتاب خدا قرآن مجید مطرح است.
والوالدات یرضعن اولادهن حولین کاملین…(1)
و فصاله فى عامین(2)
آرى، روزى کودک در سینه مادر است، و مادر به خاطر جهات شخصى، یا
خیالات خام، یا حفظ بعضى از امور جسمى حق ندارد طفل را از روزى خدا داده محروم کند، و او را به شیر خشک، و به شیر حیوان و امورى از این قبیل حواله دهد.
باید دانست بهترین عامل براى وادار کردن پستان به ترشح شیر مکیدن طفل است، و هیچ داروئى بهتر از مکیدن طفل نمىتواند پستان را به ترشح وا دارد.
از شروع مکیدن ترشح شیر کمکم منظم مىشود، و حالت عمومى مادر رو به بهبود مىرود.
شیرى که از پستان زن ترشح مىشود شامل 6 / 1 گرم درصدد مواد آلبومینوئیدى، 4% مواد چربى و 8 / 3 گرم درصد قند و اندکى املاح و ویتامین است، که این ترکیب در هیچ مادهاى در جهان یافت نمىشود، تنها سینهى مادر است که به ارادهى حق توان ساختن چنین غذائى را براى مهمان تازه وارد دارد!
ترکیب شیر حیوانات اندکى با این ترکیب فوق دارد، بدین معنى در حیواناتى که رشدشان سریعتر است مانند گوساله مقدار، آلبومینوئید شیرشان بیشتر است و بالعکس.
در ماههاى مختلف شیر دادن ترکیبات شیر زن همیشه در تغییر است، به قسمى که قند و چربى آن روز به روز رو به نقصان است و اما مواد آلبومینوئیدى آن رو به ترقى است.
مکیدن طفل علاوه بر اینکه او را سیر مىکند و وسیلهى ادامهى حیاتش مىشود، سبب ازدیاد ترشح و به کار انداختن غدد پستان نیز مىگردد.
تعداد دفعات شیر دادن در پانزده روز اول تولد هفت مرتبه در روز است که از ساع 6 صبح شروع و به فاصلهى سه ساعت یک دفعه تا 12 شب ادامه مىیابد و طفل در پانزده روز اول زندگى از ساعت 12 شب تا 6 صبح را باید استراحت کند، پس از پانزده روز لازم است تعداد دفعات شیردادن را به شش مرتبه در روز تقلیل داد، یعنى ساعت 9 شب را از شیر گرفت و وادار به خواب کرد، تا هم مادر
استراحت کند و هم دستگاه گوارش کودک بتواند خود را براى گوارش بعدى آماده کند.
مادر در هر دفعه شیر خوردن طفل باید دقت کند کودک خود را خوب سیر کند، و این امر با اندکى حوصله و صبر قابل اجرا است، پس از سیر شدن طفل، او را به پهلوى راست بخواباند و به دنبال کار روزمره خود برود.
کودکى که پس از هر بار شیر خوردن به راحتى مىخوابد و بىتابى نمىکند، و به خصوص با آزمایش وزن 25 تا 30 گرم بر وزنش افزوده مىشود، کودک سالمى است و از داشتن چنین فرزندى باید کاملا خوشحال بود(3)
رسول خدا با کثرت کار، توجهى مخصوص به وضع شیر فرزندان داشت، به خانه فاطمه زهرا علیهاالسلام مىآمد، انگشت سبابه به دهان حسین علیهالسلام مىگذاشت، با مکیدن او اشتهاى او را امتحان مىکرد تا اگر اشتهاى صادق است مادر به او شیر بدهد، اگر کاذب است محض گریه و ناآرامى براى ساکت کردن طفل به او شیر ندهد، زیرا شیر روى شیر بیمارى تخمه مىآورد، و دستگاه گوارش کودک را تنبل، و در نتیجه در تمام وجود طفل اثر منفى مىگذارد، و او را خمود، سست و ضعیف بار مىآورد.
رسول حق صلى الله علیه و آله و سلم فرمود:
لیس للصبى لبن خیر من لبن أمه(4)
براى کودک شیرى بهتر از شیر مادر نیست.
این جمله قرنها قبل، از رسول گرامى اسلام صادر شده، حقیقتى است که دانشمندان بزرگ تازه به آن پى بردهاند، در تحقیقات دانشمندان غرب، غربى که اکثر خانوادههایش کودک خود را به شیر خوارگاه مىسپارند، تا با شیر مصنوعى بزرگ شود آمده: که شیرى و
غذائى براى کودک بهتر و سودمندتر از شیر مادر نیست.
اگر مادر شیر نداشته باشد، که کم اتفاق مىافتد، روایات تأکید فراوان دارند، در انتخاب دایه کمال دقت را به خرج دهید، که شیر در جسم و جان و فکر کودک، فوق العاده مؤثر است.
در روایات آمده که از انتخاب دایه بدکاره، روانى، احمق، کمدید، یهودیه، نصرانیه، مجوسیه، مشروبخوار بپرهیزید، که وضع اینان از طریق شیر به کودک منتقل مىشود(5)
اما نکته بسیار مهم در مسئلهى شیردادن ثواب آن است که انسان را شگفتزده مىکند.
رسول حق در پاسخ سخن امسلمه که گفت مردان تمام خیر را مىبرند، زنان بیچاره چه کنند؟ فرمود:
ایام حاملگى ثوابش ثواب روزه و عبادت شبانه، و جهاد با مال و جان در راه خدا است، زائیدن به اندازهاى بهرهى الهى دارد که احدى را قدرت آگاهى بر آن نیست اما شیر دادن: به هر مرتبه که طفل سینه مادر را مىمکد، معادل ثواب آزاد کردن یک برده از اولاد حضرت اسماعیل در نامه عمل زن شیرده نوشته مىشود، و چون از شیر دادن فارغ شود فرشتهاى کریم بر پهلوى زن مىزند و مىگوید: عملت را از سر بگیر، که آمرزیده شدهاى!!(6)
مادران لازم است به نکتهاى که در شیر دادن، امام صادق علیهالسلام به آن توجه دادهاند عنایت کنند، حضرت به زنى به نام اماسحاق فرمودند:
لا ترضعیه من ثدى واحد و ارضعیه من کلیهما یکون احدهما طعاما و الآخر شرابا.
از یک پستان شیر مده، از هر دو پستان کودک را تغذیه کن، که یکى براى او غذا و دیگرى به منزلهى نوشیدنى است!
1) بقره / 233.
2) لقمان / 14.
3) راهنماى مادر / 30.
4) بحار، ج 103، ص 323.
5) بحار، ج 103، باب رضاع؛ وسائل، ج 15، باب رضاع.
6) وسائل آل البیت، ج 21، ص 451.