جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

سختگیرى در مسئله‏ى ازدواج

زمان مطالعه: 3 دقیقه

»یُریدُ اللَّهُ بِکُمُ الْیُسْرَ وَ لا یُریدُ بِکُمُ الْعُسْر» «بقره / 185«

نیاز پسر و دختر به ازدواج نیازى طبیعى، و احتیاجى ذاتى است، خوددارى طولانى از هجوم غریزه شهوت براى پسر و دختر امرى مشکل به نظر مى‏رسد.

گاهى طول زمان موجب فساد و افساد، و تباه شدن نیازمند به ازدواج شده است.

گاهى سرکشى غرائز باعث افتادن افراد در منجلاب گناه و معصیت شده است.

گاهى جلوگیرى از ازدواج براى پسران و دختران درد سر آفریده، و آنان را به امراض مختلفى دچار کرده است.

گاهى ولع به ازدواج و از طرفى موانع راه آن عشق و عاشقى به بار آورده، و دامن‏هاى پاک را آلوده نموده، و جوانانى که سرمایه یک مملکت هستند تا خودشکى پیش برده.

بعضى از پدران و مادران فرزندان در سن ازدواج را اگر پیشنهاد ازدواج کنند بچه مى‏دانند، و اعلام نیاز آنان رابه تشکیل زندگى، حاصل بى‏حیائى و پرورئى به حساب مى‏آوردند، و در این زمینه به فرزندان خود هجوم برده، و آنان را سرزنش و

تحقیر مى‏کنند، و به صورتى با آنان برخورد مى‏نمایند که آنان سرخورده مى‏شوند، و اگر از ایمان قوى برخوردار نباشند، خود را مجبور به حرکت در کژ راهه مى‏بینند.

بعضى از پدران و مادران به خانواده عروس یا داماد، مسائلى را پیشنهاد مى‏نمایند که تحقق دادن آن براى طرف مقابلشان بسیار سخت یا غیر ممکن است، و آنچنان در پیشنهادهاى خود پافشارى مى‏کنند که زمان ازدواج دختر و پسر مى‏گذرد، و گلهاى باغ انسانیت پرپر مى‏شود.

گاهى پسرى به خواستگارى دخترى مى‏رود، ولى با تلخى و بداخلاقى خانواده عروس روبرو مى‏شود و از ازدواج با دختر پشیمان مى‏گردد، و در این صورت دختر خانه‏نشین مى‏شود و به او لطمه وارد مى‏گردد، و از سن ازدواج مى‏گذرد، و چنین مسئله‏اى هم ممکن است از خانواده پسر رخ بنماید.

گاهى دختران و پسران بر اثر محدود بودن در تصمیم، و دچار بودن به فضاى پدر شاهى و یا مادر شاهى تن به ازدواج نمى‏دهند، و از این طریق دچار خسارت مى‏گردند.

و گاهى خود دختر و پسر به خاطر پیشنهادهاى سنگین به طرف مقابل مانع تحقق ازدواج مى‏شوند.

اسلام عزیز این سختگیریها را خلاف انصاف و مروت، و جداى از اخلاق انسانیت، و امرى غیر خدائى و غیر شرعى مى‏داند.

اسلام به سختیگران هشدار مى‏دهد، که عواقب این برنامه در دنیا و آخرت دامن شما را خواهد گرفت.

اسلام مى‏گوید خداوند مهربان با آنان که در همه‏ى امور آسان مى‏گیرند آسان مى‏گیرد، و با آنان که سختگیر هستند سخت خواهد گرفت.

سختگیرى در این مسئله، جنگیدن با غرائز و شهوات و آمال و آرزوهاى طبیعى و انسانى دختران و پسران است، و بر حضرت حق است که با سختگیران به سختى

برخورد کند، و آنان را از لطف و محبت خود محروم سازد.

حماد بن عثمان مى‏گوید. مردى خدمت حضرت صادق علیه‏السلام از شخصى شکایت کرد، زمانى نگذشت که شکایت شده از راه رسید امام ششم فرمود: شکایت فلانى از تو براى چیست؟ عرضه داشت به من بدهکار است و من ایستاده‏ام تا دینار آخر آن را از او بگیرم، حضرت صورت نشستن خود را عوض کرد و به خشم آمد و فرمود: تصور کردى تا دینار آخر از او بگیرى بد نمى‏شود، گفتار حق را در قرآن مجید نخوانده‏اى؟

یَخافُونَ سُوءَ الْحِساب‏(1)

مى‏ترسند بدى حساب را.

خیال کردى سوء حساب به معناى ظلم و جور از جانب حق به عبد است! نه به خدا قسم.

ما خافوا الا الاستقصاء.

نمى‏ترسند مگر تا آخرین ذره عمل را به حساب کشیدن.

بدان اى مرد:

فمن استقصى فقد اساء.

آنکه در حساب اینگونه سخت گیرى کند کار بدى انجام داده است.

پدران و مادران، پسران و دختران، از سخت گیرى، بخصوص در امر ازدواج بترسید، و از این امر غیر انسانى بپرهزید، راه ازدواج را هموار کنید، و شرایط آن را آسان بگیرید، و با شوهر دادن دختر با شرایطى سهل و آسان، و زن دادن به پسر با برنامه‏اى معمولى از گسترش بستر فساد، و سفره‏ى گناه جلوگیرى کنید.


1) رعد / 21.