جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

زن در منطق وحى

زمان مطالعه: 2 دقیقه

در تفسیر با عظمت مجمع البیان آمده(1) زمانى که اسماء بنت عمیس همراه شوهر بزرگوارش جعفر بن ابیطالب از مهاجرت حبشه که هجرتى الهى و محض حفظ دین بود بازگشت، به دیدار زنان پیامبر آمده و به آنان گفت: آیا در قرآن در رابطه با ما زنان چیزى هست؟ گفتند: نه! به محضر رسول الهى شتافت و عرضه داشت یا رسول الله زنان در ناامیدى و خسارتند، پیامبر فرمود از چه نظر؟ عرضه داشت چنانکه از مردان ذکر خیر شده از زنان نشده، خداوند مهربان این آیه را نازل فرمود:

إِنَّ الْمُسْلِمینَ وَ الْمُسْلِماتِ وَ الْمُؤْمِنینَ وَ الْمُؤْمِناتِ وَ الْقانِتینَ وَ الْقانِتاتِ وَ الصَّادِقینَ وَ الصَّادِقاتِ وَ الصَّابِرینَ وَ الصَّابِراتِ وَ الْخاشِعینَ وَ الْخاشِعاتِ وَ الْمُتَصَدِّقینَ وَ الْمُتَصَدِّقاتِ وَ الصَّائِمینَ وَ الصَّائِماتِ وَ الْحافِظینَ فُرُوجَهُمْ وَ الْحافِظاتِ وَ الذَّاکِرینَ اللَّهَ کَثیراً وَ الذَّاکِراتِ أَعَدَّ اللَّهُ لَهُمْ مَغْفِرَةً وَ أَجْراً عَظیما(2)

در صریح این آیه شریفه هست که زنان مانند مردان مى‏توانند به ده مقام عالى ملکوتى و معنوى برسند، و از این طریق مغفرت حق و اجر عظیم آخرتى کسب کنند، مقامات عبارت است از: 1 – مقام اسلام 2 – مقام ایمان 3 – مقام طاعت و فرمانبردارى 4 – مقام صدق 5 – مقام صبر و پایدارى در برابر تمام حوادث 6 – مقام فروتنى و خوف از عظمت و عقاب حق 7 – مقام کرم و جود که ثمره‏ى آن

صدقه است 8 – مقام روزه و صوم 9 – مقام ضبط نفس و مالکیت بر شهوات 10 – مقام یاد و ذکر حق.

اسماء بنت یزید انصارى خدمت رسول حق رسید، و در حالى که حضرت در جمع صحابه بودند، عرضه داشت پدر و مادرم فدایت من از جانب زنان بسوى تو آمده‏ام، آگاه باش جانم به قربانت هیچ زنى در شرق و غرب نیست جز این که عقیده و رأیش با من یکى است، خداوند تو را به سوى مردان و زنان مبعوث به رسالت کرد، ما به تو و به حضرت حق ایمان آوردیم، اما جنس زنان بسیار مقید و در حصار خانه محبوس و داراى کمبودند، در طریق ارضاى شهوات مرد خود تسلیم‏اند، و مدت زمانى حامله به اولاد، ولى شما مردان به نماز جمعه و جماعت، و عیادت بیماران، و تشییع جنازه، و زیارت حج به طور مکرر، و از همه مهم‏تر جهاد فى سبیل الله بر زنان برترى دارید، مرد براى حج و عمره یا پاسدارى از مرز مى‏رود، ما زنان حافظ اموال، و خیاط لباسها، و مربى فرزندان مردان خودیم، ما در چه امر و مزد و بهره و منفعتى با مردان شریک هستیم؟

رسول خدا رو به یاران کرد، فرمود: گفتارى نیکوتر از گفتار این زن در مسائل دینش شنیده‏اید؟ گفتند گمان نمى‏بردیم زنى به چنین واقعیاتى رسیده باشد، حضرت رو به جانب وى کرد و فرمود: برو و تمام زنان دیگر را خبر کن نیکو شوهر دارى، و طلب خوشنودى و رضایت همسر، و موافقت با شوهر در امور زندگى صحیح برابر تمام آن بهره‏هائى است که از آن همه اعمال نصیب مردان مى‏شود!!

زن از مجلس پیامبر بیرون آمد در حالى که از شدت شادى تهلیل و تکبیر حق بر زبان داشت(3)

امام هشتم از پدرانش از رسول خدا روایت مى‏کند:

مثل المؤمن عندالله کمثل ملک مقرب، و إن المؤمن عندالله عزوجل أعظم من الملک، و لیس شى‏ء أحب الى الله من مؤمن تائب أو مؤمنة تائبة.

انسان مؤمن در پیشگاه حق همچون ملک مقرب است، و قطعا مؤمن نزد حق بزرگتر از ملک است، چیزى به سوى حق محبوبتر از مؤمن توبه کننده و زن مؤمنه تائبه نیست.


1) مجمع البیان، ج 8، ص 358.

2) احزاب / 35.

3) میزان الحکمه، ج 9، ص 96.