جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

دوران باردارى

زمان مطالعه: 5 دقیقه

»حَمَلَتْهُ أُمُّهُ وَهْناً عَلى‏ وَهْنٍ وَ فِصالُهُ فی‏ عامَیْن‏»

»لقمان / 14«

دوران حمل مادر در عین اینکه مادر به عنوان کانون مهر و عاطفه، و نشانه رحمت خداوند، عاشق فرزندار شدن، و دیدار دسته گل پاک و چهره‏ى زیبا و معصومانه کودک خود است، دورانى سخت، سنگین، توأم با دلهره و اضطراب، و روبرو شدن با عارضه‏هاى گوناگون جسمى و روحى است.

شوهر زن، و اطرافیان حسبى و نسبى او، و زن و مرد خانواده دو طرف، به طور کامل باید از او نگهدارى، جانبدارى، و لحظه به لحظه او را رعایت کنند.

زیرا کمترین برخورد ناسالم، داد و فریاد، سخنان دلهره‏آور، کلام ناباب، نشان داد بدخلقى، و هر نوع آزار و اذیت نسبت به زن باردار، علاوه بر اینکه در او اثر منفى مى‏گذارد، در طفل بى‏گناه رحم هم اثر نامطلوب بجا مى‏نهد.

اگر عروس و داماد در خانه پدر شوهر و مادر شوهر زندگى مى‏کنند، یا در خانه پدر و مادر عروس، پدر و مادر دو طرف وظیفه‏ى شرعى، و تکلیف واجب و مسئولیت اخلاقى دارند که اولا از تحریک شوهر نسبت به زن باردارش بپرهیزند، و ثانیا حال زن حامله را به هر شکل ممکن رعایت نمایند.

مادر شوهر و پدر شوهر جدا از هر گونه دخالت در زندگى آرام عروس و داماد بپرهیزند، و پدر و مادر عروس از اندک بینى نسبت به داماد حذر کنند، و زندگى آن دو نوجوان را به هم نریزند، زیرا تمام اطرافیان نسبت به هر دوى آنان و بخصوص طفلى که در رحم است شدیدا مسئول هستند.

اگر بر اثر کژ خلقى اطرافیان، و بگومگوها، و توقعات بیجاى مادر شوهر، یا پدر شوهر، یا پدر و مادر عروس، یا خواهر شوهر، از طریق آزار دیدن عروس حامله کمترین لطمه و ضربه‏اى به کودک در رحم وارد شود، بدون تردید باید آزار دهندگان در دادگاه عدل الهى جوابگوى حضرت حق باشند، که نیستند، آن وقت که وقت عدل و داد است، دچار انتقام سختى به خاطر ستمگرى خود خواهند شد.

قرآن مجید همگان را در برابر کوچکترین تا بزرگترین عمل و اخلاق و حرکات و سکنات و برخوردهایشان مسئول مى‏داند.

فَوَ رَبِّکَ لَنَسْئَلَنَّهُمْ أَجْمَعین‏ عَمَّا کانُوا یَعْمَلُون‏(1)

قسم به پروردگارت هر آینه از همه‏ى انسانها از آن چه که انجام دادند مؤاخذه خواهم کرد.

وَ قِفُوهُمْ إِنَّهُمْ مَسْؤُلُون‏(2)

تمام انسانها را در موقف حساب نگاهدارید که در آنچه انجام دادند مسئولند.

ٌ إِنَّ السَّمْعَ وَ الْبَصَرَ وَ الْفُؤادَ کُلُّ أُولئِکَ کانَ عَنْهُ مَسْؤُلا(3)

همانا چشم و گوش و دل نسبت به برنامه‏هائى که داشتند مسئول هستند.

من نامه‏هاى زیادى در ایام تبلیغ در ماه رمضان و محرم و صفر در اغلب مناطق ایران از نوعروسان و جوانان تازه ازدواج کرده به دستم رسیده، و در حل اختلاف

بسیارى از خانواده‏ها شرکت داشته‏ام، درصد بالائى از تقصیرات مربوط به بزرگترها و اطرافیان بوده، علت اختلاف به طور اغلب توقعات بیجاى پدر شوهر و بخصوص مادر شوهر، یا ذره بینى پدر و مادر عروس نسبت به داماد، یا به فرموده حضرت صادق علیه‏السلام منشأ برخوردها و درگیرى‏هاى خلاف اخلاق و خلاف دین متأسفانه حسد بوده است، البته بعضى از نوعروس‏ها هم در ایجاد پاره‏اى از درگیرى‏ها بى‏تقصیر نبوده‏اند، که به خاطر سن کم آنها، و عدم تجربه‏شان قابل گذشت بوده، که بزرگترها گذشت نمى‏کردند، و در نتیجه آتش اختلاف شعله‏ور مى‏شده، و کمبودهاى اخلاقى و دینى هم به شعله‏ورتر شدنش بیش از پیش کمک مى‏کرده تا جائى که گاهى زندگى دو جوان از گل تازه‏تر، به هم مى‏پاشید، و آرزوها بر باد مى‏رفت.

مى‏دانید که هر انسانى چه مرد و چه زن فطرتا طالب استقلال، و عاشق آزادى خدا داده است، سلب این آزادى و استقلال از نظر اسلام به وسیله‏ى هر کس، یا نسبت به هر انسانى باشد گناهى بزرگ و معصیتى زشت است.

طرح توجه به زن حامله، و حفظ امنیت او، در این بحث به معناى این نیست، که در دوران غیر باردارى، بى‏توجهى به او، یا بدخلقى با وى بى‏مانع است، به خاطر ارتباط با بحث نطام خانواده از نظر اسلام است، و حساسیت موقعیت زن باردار، و گرنه در هر زمان و در هر شرطى از شرایط رعایت آزادى و استقلال انسانها از طرف همگان لازم و واجب است.

اگر براى خانواده‏ها واقعا امکان هست، و در مضیقه و سختى قرار نمى‏گیرند، از ابتدا سعى کنند، زندگى عروس و داماد را مستقل و جدا قرار دهند، و با آنان برخوردى بدون توقع، و برخوردى همراه با گذشت و خلاصه برخوردى اسلامى، انسانى و عاطفى داشته باشند.

پدر و مادر دو طرف با آنان به عنوان دیدن فرزند و اقوام به عنوان صله‏ى رحم رفت و

آمد کنند، و آنان را در خانه خود با آغوش باز بپذیرند، و در این رفت و آمدها از غیبت و تهمت و دخالت و چون و چرا، و دلسرد کردن عروس یا داماد از یکدیگر بپرهیزند، که اینگونه امور از خوى حیوانیت بدتر و شباهت به یک نوع درندگى دارد!

و اگر امکان تهیه‏ى مکان مستقل براى هیچ یک از دو خانواده، جهت عروس و داماد نیست، قسمتى از منزل خود را در اختیار آنان قرار دهند، و سعى داشته باشند زندگى شیرین آن هم در بهترین وقت، که عشق آن دو نفر نسبت به هم موج مى‏زند، به کامشان تلخ نشود.

عروس در خانواده داماد، امانت الهى است، که با هزاران آرزو و با دل‏خوشى دست از زندگى قبل شسته و به زندگى جدید قدم گذاشته، و داماد در خانواده عروس نعمت حق است، که باید از این نعمت همچون فرزندان خودشان رعایت نمایند، که اینگونه رعایت‏ها بنابر آیات قرآن مجید و روایات عبادت است، و اجر عبادت رضاى حق و بهشت جاوید قیامت است.

پدر و مادر داماد، و همچنین پدر و مادر عروس، در ایام عروسى خودشان یا از دست اطرافیان و نزدیکان خیر و کرامت دیده و در جنب آنان زندگى را در ابتداى کار و در بهار جوانى شیرین‏تر از عسل گذراندند، یا بر عکس در آن موقعیتى که عروس و داماد باید شیرین‏ترین روزگار را مى‏گذراندند، از دست پدر شوهر و مادر شوهر و خواهر شوهر، و از دست پدر و مادر عروس تلخى‏ها دیدند، و رنج فراوان کشیدند، در هر صورت امروز که خود عروس‏دار و داماددار شده‏اند، خود را جاى آن دو جوان بگذارند، و حساب کنند که حفظ امنیت و آرامش آن دو، و پرهیز از دخالت‏هاى بیجا در زندگى آن نوگلان تازه به هم رسیده چگونه صفا و صمیمیت و عشق و علاقه و دلبستگى را در فضاى زندگى آنان حفظ مى‏کند، و زمینه مى‏دهد که ایام را به کام بگذرانند، و از مواهب الهى با شادى و خوشى بهره ببرند، و بالعکس دخالت‏هاى بیجا، و بگومگوها، و رو ترش کردنها، و توقعات خارج از حدود، و

بدخلقى‏ها، چگونه کام آنان را تلخ، و از زندگى دلسرد، و گاهى باعث به هم خوردن آرامش و امنیت، و ایجاد کینه بین دو خانواده، و در نتیجه آتش گرفتن بساط زندگى دو جوان بى‏گناه است.

یادم مى‏آید که در اصول شریف کافى این روایت بسیار عالى را دیدم، که وقتى حضرت آدم لحظات اول زندگى را در زمین شروع کرد، امام ششم علیه‏السلام مى‏فرماید اولین سختى که در همان اولین لحظات حیات او، حضرت حق به عنوان نصیحت، و مایه و سرمایه براى یک زندگى پاک به وى فرمود این بود.

آنچه را براى خود مى‏خواهى براى دیگران هم بخواه، و آنچه را براى خود نمى‏پسندى براى دیگران هم مپسند.

آرى پدران و مادران داماد، پدران و مادران عروس، اطرافیان و بستگان عروس و داماد، آنچه را در زندگى براى خود مى‏پسندید، براى آن دو نفر هم بپسندید، و هر چه را براى خود نمى‏خواهید براى عروس و داماد هم نخواهید، که این اصل اگر از طرف همه مردم، نسبت به همگان رعایت شود، مشکلى پیش نمى‏آید، و مشکل پیش آمده هم به آسانى حل و فصل مى‏شود.

اکنون به دو آیه از قرآن مجید در رابطه با ایام باردارى زن عنایت کنید:

وَ وَصَّیْنَا الْإِنْسانَ بِوالِدَیْهِ حَمَلَتْهُ أُمُّهُ وَهْناً عَلى‏ وَهْن‏(4)

ما سفارش پدر و مادر را به انسان نمودیم، خصوصا مادر که به او حامله شد و در آن مدت حاملگى دچار ناتوانى روى ناتوانى بود.

وَ وَصَّیْنَا الْإِنْسانَ بِوالِدَیْهِ إِحْساناً حَمَلَتْهُ أُمُّهُ کُرْهاً وَ وَضَعَتْهُ کُرْها(5)

و انسان را به احسان در حق پدر و مادر سفارش کردیم، مادرش نه ماه بار حمل را با رنج و زحمت تحمل کرد، و با درد و مشقت هم او را به زمین گذاشت.

به نظر شما در این دوران سخت، دوران ضعف روى ضعف، دوران رنج و مشقت، و اضطراب و دلهره نباید از زن باردار حرمت نگاه داشت، و تمام مسائل لازم را در حق او رعایت کرد، رعایت حال او در درجه‏ى اول از نظر شرعى و عرفى و اخلاقى بر عهده‏ى شوهر و در مرحله‏ى بعد بر عهده‏ى تمام اطرافیان اوست، تا سلامت مادر و طفل در رحم از نظر جسمى و روانى حفظ شود.


1) حجر / 93 – 92.

2) صافات / 24.

3) اسرا / 36.

4) لقمان / 14.

5) احقاف / 15.