جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

در تحقق برنامه نکاح سخت گیرى نکنید

زمان مطالعه: 4 دقیقه

میل مرد به زن، و میل زن به مرد، بخصوص به هنگام شکوفائى غنچه غرائز، و گل شهوت، و شدت و قدرت و قوت آن بوقت نیاز به ازدواج، امرى طبیعى، انسانى، و حیاتى است، و براى کسى قابل انکار نیست.

آرزوها و آمال و خواسته‏هاى بحق نسبت به آینده و در ابتداى تشکیل زندگى و پیمان زناشوئى در وجود جوانان اعم از پسر و دختر واقعیاتى است که براى هر کس بخصوص پدران و مادرانى که داراى پسر و دختر آماده براى ازدواج هستند بمانند آفتاب وسط روز امرى روشن و حقیقتى واضح است.

از همه مهمتر بهترین و برترین و محکم‏ترین و عالیترین روش و برنامه جهت

پیشگیرى از گناه، و حفظ جامعه از افتادن در غرقاب فحشا و منکرات، ازدواج پسران و دختران به وقت نیاز و زمان مناسب آن است، و این واقعیتى است که انکارش جز از مردم احمق و افراد نادان و مرد و زن بى‏شعور توقع نمى‏رود.

بر این اساس در مرحله اول بر پدران و مادران و اقوام و خویشان و هر کس که در مسئله‏ى ازدواج پسر و دختر خانواده سهیم است، واجب است که نسبت به مقدمات این خواسته الهى آسان گیرى کنند، و با دست خود به ساده‏ترین روش، و به آسان‏ترین شیوه زمینه ازدواج را فراهم آورند، و در مرحله بعد بر دختر و پسرى که قصد ازدواج با یکدیگر را دارند ضرورى است که از توقعات بیجا نسبت به یکدیگر، و ایجاد شرایط سخت، بپرهیزند، تا امیال و غرائز و شهوات و خواسته‏ها به آسانى در راه طبیعى خود قرار گیرند، و بناى زندگى سعادتمندانه‏اى پى‏ریزى شود، و ساختمان خیر دنیا و آخرت بر پا گردد.

بدون شک طبق آیات قرآن و روایات و اخبار، آنان که در امور خود بخصوص در امر زندگى و مخصوصا در مسئله‏ى ازدواج دختران و پسران خود آسان گیرى مى‏کنند، خداوند مهربان در دنیا و آخرت على الخصوص در امر حساب و کتاب و میزان در صحراى محشر به آنان آسان خواهد گرفت، و آنان که مرد و زنى سخت‏خو، و سخت‏گیر، و به قول معروف مو را در همه زمینه‏ها از ماست مى‏کشند، و باعث مى‏شوند، دختران و پسران در سیطره فشار غرائز و شهوات به امراض غصبى و روانى و تندخوئى دچار شوند، و دامن پاک آن چهره‏هاى معصوم به گناه و معصیت آلوده شود، و آمال و آرزوهایش بر باد رود، در دنیا و آخرت بخصوص در عرصه محشر دچار سوء حساب و غضب و خشم حق خواهند شد، و به آتش عذاب خدا خواهند سوخت!!

دقت بسیار زیاد در مسئله‏ى نکاح و ازدواج انسان را ناخودآگاه دچار سختگیرى مى‏کند، در نظام طبیعت ازدواج دو زوج بسیار بسیار ساده انجام مى‏گیرد، اگر در

عرصه‏گاه حیات موجودات امر ازدواج امرى سخت و دشوار بود، بدون تردید این نظام احسن به صورتى که الآن هست وجود خارجى نداشت.

پدران و مادران، پسران و دختران در مقدمات این برنامه‏ى الهى و انسانى، در تعیین مهر و صداق، در تنظیم شرایط، در بر پا کردن جشن نامزدى، و مجلس عقد و عروسى، و در اجراى عادات و رسوم محلى سخت گیرى نکنید، و خارج از ظاقت و قدرت دو خانواده، برنامه‏اى را پیشنهاد ندهید، تا امر ازدواج به آسانى صورت بگیرد، و خداوند مهربان هم در دنیا و آخرت امور شما را سهل و آسان نماید.

بیائید روش اهل تقوا را پیشه خود کنید، و از آن منابع خیر و برکت درس بگیرید، و زندگى را بر اساس اوصاف آن اولیاء حق بر پا کنید، که نیکبختى و سعادت، و تأمین خیر دنیا و آخرت، و تحقق دهنده‏ى شرافت و کرامت، در سایه هماهنگى با آن عاشقان جمال ازل و ابد است.

امیرالمؤمنین علیه‏السلام اهل تقوا را چنین معرفى مى‏کند:

أنفسهم عفیفة، و حاجاتهم خفیفة، و خیراتهم مأمولة، و شرورهم مأمونة(1)

وجودشان در گردونه خوددارى از هر آلودگى است، نیازهایشان بسیار سبک، و هر خیرى از آنان توقع مى‏رود، و همگان از شر آنان ایمنند.

در هر صورت آنان که دست اندکار ازدواجند، باید از توقعات بیجا، تحمیل امور خارج از طاقت، پیروى هوا و هوس، افتادن در بند عادات و رسوم غلط، چشم هم چشمى نسبت به دیگران، و سخت گیرى در تمام امور نکاح بپرهیزند، و بناى ازدواج را از ابتدا بر پایه‏ى تقوا، خیر و صلاح، سهولت و آسان گیرى و محض جلب خوشنودى حضرت حق قرار دهند.

و چون امر ازدواج صورت گرفت بر مرد است که با همسرى که قبلا به عنوان ازدواج او را دیده و پسندیده و با او پیمان زناشوئى بسته به زندگى با او ادامه دهد و ضامن بقاى مودت و رحمت الهى که بین آن دو برقرار شده باشد، و بر زن است که با شوهر خود که او را قبل از عقد به عنوان نکاح ملاقات شرعى کرده و وى را پذیرفته از در سازش و آسان زندگى کردن برآید، و حقوق او را در تمام زمینه‏ها رعایت کند.

حفظ شئون در گرو مهریه زیاد، مجالس پر خرج، کثرت مهمان، و پیاده کردن رسم و رسوم بیجا و غیر موافق با منطق، و سختگیرى در شرایط نیست، حفظ شئون به انتخاب هم کفو، رعایت برنامه‏هاى ساده و سهل، مراعات اخلاق اسلامى از جانب دو خانواده، و رعایت حقوق الهى و انسانى از جانب زن و شوهر نسبت به یکدیگر، و تداوم دادن به مهر و محبت، و عشق و رأفت از جانب مرد و زن براى بقاء زوجیت، و دور ماندن زندگى از جنجال و آشوب و عوامل بیماریهاى عصبى و روانى است.

زندگى زن و شوهرى چون امیرالمؤمنین و فاطمه‏ى زهرا سلام الله علیهما براى هر مرد و زن مسلمان بهترین درس زندگى است.

فاطمه علیهاالسلام باعث آرامش افراد خانواده، بخصوص همسر بزرگوار خود، برقرار کننده زمینه‏هاى زندگى در خانه، و على علیه‏السلام نمونه اعلاى همسر دارى، و پدرى مهربان و مربى براى فرزندان، و معاونى دلسوز در امور خانه و خانواده بود.

او در برنامه‏هاى عادى خانه از نظافت، خمیر کردن آرد، کمک به بچه دارى، ابا و امتناعى نداشت.

او نمى‏گذاشت به همسرش، در انجام امور خانه سخت بگذرد، و تمام امور زندگى انجامش با فاطمه علیهاالسلام باشد.

بر زن و شوهر واجب است حقوق یکدیگر را رعایت کنند، و در تمام شئون زندگى یار و مددکار هم باشند، و تصور کنند ظلم و ستم فقط به اعمال امثال

فرعون و نمرود و طاغیان تاریخ گفته مى‏شود، بلکه هر عملى که بناحق باعث رنجش خاطر دیگرى شود ظلم است، و خداوند ظلم و ظالم را دوست ندارد، و از هر گونه تجاوزى گر چه اندک از هر کسى که باشد بیزار است.

در گفتارهاى بعد و سخنان آینده به تدریج به تمام مسائل مربوط به نظام خانواده در اسلام به خواست خدا اشاره خواهد شد، در این قسمت از سخن به پاره‏اى از روایات مهم به نقل از کتابهاى با اعتبار حدیث، در رابطه با ارزش و اهمیت ازدواج، منافع نکاح، و موقعیت تشکیل زندگى و موقف آن در فرهنگ پاک الهى قناعت مى‏کنم، و شما را به دقت در این احادیث دعوت مى‏نمایم، باشد که از این رهگذر به استحکام مسائل الهى واقف شوید، و براى شما معلوم شود که برنامه‏هاى زیبا و حکیمانه آئین اسلام را هیچ فرهنگى ندارد.


1) هدایة العلم / 651.