جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

حلال و حرام

زمان مطالعه: 2 دقیقه

بدون تردید آنچه که محصول زحمت انسان، از طریق تجارت و کسب مشروع است، کسب و تجارتى که حضرت حق دستور داده، و تفصیل آن را فقه اهل بیت بیان نموده حلال، و هر آنچه که از راه غیر مشروع، بمانند رشوه، غصب، دزدى، زور، خدعه، حیله، غارت، و ربا به دست مى‏آید حرام است.

قدم برداشتن براى تحصیل حلال عبادت و موجب اجر و ثواب و حرکت کردن براى تحصیل حرام، معصیت و باعث عذاب و نفرت خدا است.

اگر کسى از راه حلال سربپیچد، و در طریق حرام گام بردارد، و در برابر نصیحت ناصح بگوید چکنم خداوند براى من این گونه مقرر کرده، قطعا به حضرت حق و دستگاه خلقت تهمت زده، و سخنى صد در صد شیطانى به زبان جارى کرده و متوسل به دروغى شاخدار شده است.

آیات زیادى در قرآن مجید ناطق به این معناست، که حضرت حق روزى همگان را رزق حلال قرار داده و دعوت به کسب حلال و خوردن حلال فرموده، و براى احدى روزى حرام مقرر ننموده، که منبع حرام انحراف فکرى و اخلاقى انسان و ضعف ایمان اوست.

نسبت دادن حرام به حضرت حق نسبتى ناروا، و تهمتى بیجا، و گناهى بزرگ است که عقاب و عذابش در قیامت سخت است.

خلاف عدل و حکمت و رحمت و رأفت است که روزى از جانب حق از منابع حرام اراده شود، ولى دستور اکید او این باشد که از حلال طیب بخورید، مى‏دانید که اگر اینطور مى‏بود در اراده و دستور او تناقص بود، در حالى که اینطور نیست، در حریم مقدس او تناقصى وجود ندارد، این انسانهاى بى‏خبر هستند که به حضرت او ناجوانمردانه و از پى حماقت و بى‏خبرى خود تهمت مى‏زنند.

قرآن مى‏فرماید:

یا أَیُّهَا النَّاسُ کُلُوا مِمَّا فِی الْأَرْضِ حَلالاً طَیِّباً وَ لا تَتَّبِعُوا خُطُواتِ الشَّیْطانِ إِنَّهُ لَکُمْ عَدُوٌّ مُبین‏.

إِنَّما یَأْمُرُکُمْ بِالسُّوءِ وَ الْفَحْشاءِ وَ أَنْ تَقُولُوا عَلَى اللَّهِ ما لا تَعْلَمُون‏(1)

اى مردم از آنچه در زمین حلال و پاکیزه است بخورید، و قدم جاى قدمهاى شیطان مگذارید، و دچار وسوسه‏هاى او نشوید، همانا او دشمن آشکار شماست.

او به شما دستور به بدکارى و زشتى مى‏دهد، و وادارتان مى‏کند از روى جهل و نادانى سخنانى به خدواند نسبت دهید.

و لقد کرمنا بنى‏آدم و حملناهم فى البر و البحر و رزقناهم من الطیبات.

و به تحقیق فرزندان آدم را گرامى داشتیم، و راه به خشکى و دریا را براى آنان باز گذاشتیم، و از پاکیزه‏ها روزى آنان قرار دادیم.

امام باقر علیه‏السلام مى‏فرماید:

لیس من نفس الا و قد فرض الله لها رزقها حلالا یأتیها فى عافیة، و

عرض لها بالحرام من وجه آخر، فان هى تناولت من الحرام شیئا قاصها به من الحلال الذى فرض الله لها و عندالله سواهما فضل کبیر(2)

انسانى نیست مگر اینکه خداوند روزى و رزق او را از حلال واجب کرده، این روزى حلال در عین عافیت به او مى‏رسد، راه حرام ربطى به حق ندارد، مسیر حرام مسیرى دیگر، و برنامه آن شیطانى است، انسان اگر چیزى از حرام به دست آورد، به اندازه‏ى آن از رسیدن حلال به او جلوگیرى مى‏شود، منهاى حلال و حرام نزد حضرت حق فضل کبیر براى انسان مقرر شده.


1) بقره 169 – 168.

2) بحار، ج 5، ص 147.