جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

احترام متقابل‏

زمان مطالعه: 2 دقیقه

مفید و ملاحظه کار بودن در روابط با یکدیگر – در آنچه مى‏گوییم و آنچه انجام مى‏دهیم – یکى دیگر از شیوه‏هایى است که ما به وسیله‏ى آن احترام خود را به دیگرى ابراز مى‏داریم. «جعبه رنگ‏هاى برادرت را اونجا مى‏بینى؟

بله همون که درش بازه. ممکنه درش رو ببندى؟ ممنون.» این جملات پیامى متفاوت با این کلام دارند که «در جعبه رنگ‏هاى برادرت بازه، بیا بریم اونو ببندیم که رنگها خشک نشن. اگر رنگهاش خشک بشن، برادرت خیلى ناراحت مى‏شه.» در کلام دوم، کودک پیامى غنى‏تر و پرمعناتر، یعنى احترام گذاشتن، را مى‏گیرد و آن هم نه تنها در مورد آنچه به ما مربوط مى‏شود، بلکه همچنین در مورد مراقب، توجه و کمک به دیگران.

ما، به هنگام آگاه ساختن کودکان از خواسته‏هاى خود، مى‏توانیم به گونه‏اى رفتار کنیم که آنان و احساساتشان نیز محترم شمرده شود. براى مثال، اگر شبى پدر مجبور است در منزل کار کند و به تمرکز و آرامش نیاز دارد، عاقلانه است که بچه‏ها از قبل بدانند تا بتوانند براى آن ساعت خود، برنامه‏هاى بدون سر و صدا تدارک ببینند. آگاه ساختن بچه‏ها از قبل، این فرصت را براى آنان فراهم مى‏سازد که با توجه به خواسته‏هاى پدر، او را در انجام دادن کارهایش یارى دهند. این شیوه از فریاد زدن بر سر آنان براى ساکت بودن، بدون آگاهى یا توضیح قبلى، بى‏تردید بسیار مؤثرتر خواهد بود.

ما همچنین، با توجه کردن و قدردانى از رفتار محبت آمیز کودکان مى‏توانیم ابراز مهربانى و توجه را در کودکان تشویق و تقویت کنیم. متیو(1)

که پنج سال دارد عروسک خواهر کوچولویش را که از بالاى صندلى بلندش به پایین انداخته است، برمى‏دارد و به دست او مى‏دهد. پدر مى‏گوید: «ممنون متیو، چقدر خوبه که تو به خواهر کوچولوت کمک مى‏کنى.» توجه پدر و قدردانى او از محبت متیو بسیار مهم است: این کار الگویى را که متیو براى پیروى نیاز دارد و همچنین پاداش لازم به خاطر مهربان بودنش را تقدیم او مى‏کند.


1) Mattew.