همان طور که در گفتارهای قبلی اشاره گردید و به صورت چکیده، نتایج برخی تحقیقات انجام شده نشان داده شد، تعریف مفهوم «آموزش از طریق موزه ها» بستگی به نظریه های یادگیری در حوزه ی روان شناسی دارد و ریشه های علمی و نظری آن را می توان در مفاهیم دیگر و گسترده تری جست وجو کرد. در همایش «آناپولیس» که به منظور بررسی آموزش در موزه ها برگزار شد، شرکت کنندگان با فهرستی از ویژگی های مفهوم آموزش افراد در نتیجه ی بازدید از موزه مواجه شدند که عبارت اند از:
1. موزه ها موضوعات و محتوای آموزشی را قابل دست یابی ساخته، امکان برقراری ارتباطات ذهنی را تسهیل می کنند و وقایع، موضوعات و احساسات مختلف را در کنار هم قرار می دهند.
2. بازدید از موزه ها بر ارزش ها و نگرش افراد، مثلا ارائه ی امکانات رفاهی برای افرادی با فرهنگ های متفاوت یا بهبود شرایط محیط بر طبق معیارهای اخلاقی تأثیر می گذارند.
3. یادگیری از طریق موزه ها هویت فرهنگی، اجتماعی و خانوادگی افراد را ارتقا می بخشد.
4. موزه ها علاقه و اشتیاق بازدید کننده را پرورش داده و به افراد، اعتماد به نفس می دهند، هم چنین مشوق آن ها در آموزش در آینده و انتخاب های زندگی خواهند بود.
5. یادگیری از طریق موزه ها بر خلاف آن چه تصور می شود، بر رویکرد و اندیشه ی بازدید کنندگان درباره ی جهان پیرامونشان تأثیر می گذارد.
موضوعات موزه برای همه ی بازدید کنندگان ارائه شده است. تعامل فرد با موزه بالضروره با احساس راحتی، نوع فرهنگ، ارتباط و اشتیاق او مشخص می شود؛ اما این تأثیرگذاری بر افراد مختلف با توجه به موضوع موزه و نحوه ی برخورد با آن متفاوت است.
نظریه ی اجتماعی- فرهنگی که می گوید تجربه ی بازدید از موزه باید به عنوان یک نظام کلی بررسی شود، کار تحقیق را مشکل می سازد. نتایج به دست آمده از تحقیقات تجربی درباره ی آموزش موزه تفاوت چندانی ندارند. «بیگود» یکی دیگر از محققان این حوزه می گوید که تبیین کنش متقابل پیچیده ی میان عوامل سازنده ی تجربه ی بازدید کننده و کاربرد هر روش تحقیقی به هر حال مشکل خواهد بود. آخرین نکات نیز مستقیما از مقاله ی اصلی «ویز و بوترلین» نقل می شود:
1. پیچیدگی موضوع مشکلی که نمایش داده می شود و تعجب بازدید کننده را بر می انگیزد ولی قابل فهم نیست. این مفهوم را می توان بر اساس اصل تازگی معتدل در نظریه ی پیاژه نیز توضیح داد.
2. روش های مختلف نمایش موضوعات، باعث واکنش های متفاوت افراد می شود؛ مثلا بزرگ سالان و کوچک ترها به طور متفاوتی در برابر موضوعات واکنش نشان می دهند.
3. موزه ها زمانی به بهترین شکل کارکرد خود را نشان می دهند که موضوعاتشان با علایق قبلی فرد مرتبط باشند.
4. تبادل مؤثر اطلاعات در محیط موزه بر خلاف خلق تجربه، کار بسیار مشکلی است.